Vijver aanleggen

Wil een vijver aanleggen? Een vijver in je tuin brengt een gevoel van rust en biedt een totaal andere ervaring dan een simpele bloemenborder. Ben jij van plan een vijver aan te leggen, neem dan contact op met Lansers Trio en huur een graafmachine bij ons voor jouw vijver!

Beste seizoen voor een vijver aanleggen

Als je van plan bent om een vijver te graven, dan kan je dit het beste doen in de lente en dan specifiek in de maanden april en mei. Zeker als je van plan bent een vijver te graven met planten erin. Als je van plan bent een vijver aan te leggen in het najaar is dit ook mogelijk, maar wacht in dat geval met het beplanten tot het voorjaar. Anders is de kans groot dat de planten doodgaan door de strenge winter.

Vijver aanleggen stappenplan

Een vijver graven is een behoorlijke klus, zeker als je al een bestaande tuin hebt waar je in moet graven. Een veelgemaakte fout is dat mensen beginnen met het graven in de tuin en deze vullen met water zonder er eerst goed over na te denken. Helaas is een vijver aanleggen niet zo simpel en komt er veel meer werk bij kijken.

Stap 1: ontwerp

Voordat je begint met graven in je tuin moet je eerst jezelf afvragen wat voor vijver je in je tuin wilt hebben. Om fouten te voorkomen is het belangrijk om te weten wat voor vijver je in je tuin wilt hebben, hoe groot deze vijver moet worden en wat voor vissen en planten er in de vijver moeten komen. Als je een vijver aan het aanleggen bent, zijn fouten vaak niet makkelijk meer te herstellen. Het aanleggen van een vijver kost tijd, geld en kan het beste worden overgelaten aan een professional die overweg kan met een graafmachine.

Heb je het type vijver voor ogen? Dan is het tijd om een goed ontwerp voor de vijver op te stellen voordat je in de tuin gaat graven. Een vijverontwerp maak je door een plattegrond van de gehele tuin op te stellen en de plaats waar de vijver in moet komen. Vergeet ook niet een dwarsprofiel te maken voor de vijver en een beplantingsplan. Zo weet je precies wat er moet gebeuren. De locatie van de vijver is tevens zeer belangrijk. Kies een locatie waar minstens 6 tot 8 uur zon per dag op kan vallen en plaats een folievijver niet dicht bij bomen of struiken. De wortels kunnen namelijk het folie kapot maken waardoor je vijver beschadigd raakt.

Stap 2: voorbereiding vijver graven

Na het ontwerp kan je beginnen met een goede voorbereiding. Zorg dat je al het juiste materiaal in huis hebt en een goede keuze maakt qua graafmachine. Zo is een Takeuchi TB235 een goede keuze voor het aanleggen van een vijver. Zorg ervoor dat de grond egaal wordt gemaakt en vrij is van wortels van planten en bomen. Als dit niet gebeurt kunnen deze door de vijverfolie heen groeien. Is de grond mooi egaal? Sla dan paaltjes in de grond om de contouren van de vijver aan te geven en touw tussen deze paaltjes te spannen. Nu dit gedaan is kan je beginnen met het uitgraven van de vijver. Let tijdens het graven goed op scherpe uitsteeksels en wortels. Deze moet je meteen weghalen voordat je verder kan gaan. Als de gehele vijver is uitgegraven kan je beginnen aan de volgende stap.

Stap 3: vijverfolie

Nu de vijver gegraven is, kan je vijverfolie aanbrengen. Zorg er wel voor dat er eerst witzand is neergelegd. Dit zand dient als extra beschermlaag voor het folie. Leg het folie op het witzand en zorg dat het niet te strak staat. Doordat er nog water overheen komt gaat de folie vanzelf strak staan. Nu de folie netjes in de vijver ligt, kan je beginnen aan de randen. Zorg ervoor dat de rand waterpas komt te liggen en zorg dat het stevig is aangezien mensen erop zullen staan.

Stap 4: vullen van de vijver

Nu kan je de vijver vullen met een laag speciale vijveraarde. Vul de vijver niet met normale tuinaarde of potgrond aangezien dit niet goed is voor de gezondheid van de vijver. Nu dat gedaan is, kan je overgaan tot de laatste en belangrijkste stap: het vullen van de vijver. Hiervoor kan je het best schoon kraanwater gebruiken. Laat de vijver nu een week rusten, zodat het folie kan settelen en voeg daarna wat beplanting toe als finishing touch.

Vijver aanleggen met Lansers Trio

Ga jij binnenkort een vijver aanleggen? Overweeg dan om gebruik te maken van een graafmachine van Lansers Trio. Wij beschikken over een uitgebreid assortiment van graafmachines van elk formaat. Weet je nog niet zeker wat voor graafmachine je nodig hebt? Bekijk dan onze blog: Welke graafmachine heb ik nodig? Zo weet je zeker dat je aan de slag kan met de beste graafmachine voor het aanleggen van je vijver.

Inhoudsopgave

Anderen bekeken ook

Wij maken gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren, lees onze cookie verklaring voor meer informatie.