Hoeveel mag u graven in uw tuin?

Hoeveel mag u graven in uw tuin?

Heeft u zich ooit afgevraagd of u mag graven in uw tuin? Misschien wilt u een vijver aanleggen, een fundering voor een tuinhuisje creëren of gewoon wat dieper graven voor landschaps doeleinden. Het is een veelvoorkomende vraag bij tuinliefhebbers en huiseigenaren. We gaan dieper in op dit onderwerp en bespreken we enkele belangrijke overwegingen, voordat u begint aan het graven in uw tuin.

Lokale bouwvoorschriften en vergunningen

Een van de eerste zaken die u moet onderzoeken voordat u begint te graven in uw tuin, zijn de lokale bouwvoorschriften en vereiste vergunningen. Elk gebied heeft zijn eigen regels en voorschriften met betrekking tot graafwerkzaamheden. In sommige gevallen is een vergunning vereist voor diepere graafwerkzaamheden, terwijl in andere gevallen geen vergunning nodig is voor bepaalde dieptes. Zo is iedereen die wil gaan graven met een graafmachine verplicht om een KLIC-melding te doen bij het kadaster. Degene die de graafwerkzaamheden gaat verrichten is dan ook degene die melding moet gaan maken, dat kost ongeveer 16 euro.

KLIC is een afkorting van ‘Kabels en Leidingen Informatie Centrum’, na het doen van een melding, blijft deze 20 werkdagen geldig.

Ondergrondse nutsvoorzieningen

Voordat u begint te graven, is het essentieel om te weten waar de ondergrondse nutsvoorzieningen zich bevinden. Dit omvat elektriciteitsleidingen, waterleidingen, gasleidingen en rioleringssystemen. Diep graven zonder de locatie van deze voorzieningen te kennen, kan gevaarlijk zijn en leiden tot schade of ongelukken. Raadpleeg de relevante instanties om de locatie van deze nutsvoorzieningen vast te stellen voordat u begint. U wilt het echt niet op uw geweten hebben om een van deze nutsvoorzieningen te raken of beschadigen!

Diepte van graafwerkzaamheden

De toegestane diepte voor graafwerkzaamheden varieert sterk, afhankelijk van de locatie en het doel van de graafwerkzaamheden. In sommige gebieden kunt u tot een bepaalde diepte graven zonder vergunning, terwijl in andere gebieden strengere beperkingen gelden. Over het algemeen kunt u tot een diepte van 30 centimeter graven zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over vergunningen. Voor diepere graafwerkzaamheden is meestal toestemming vereist zoals al eerder aangegeven, dat doet u met een KLIC melding bij het kadaster. Bij 30 tot 100 cm graven is het verstandig om een graafmachine te huren.

Archeologische overwegingen

In sommige gebieden met een rijke geschiedenis kunnen archeologische overwegingen van invloed zijn op uw graafplannen. Het is belangrijk om te weten of uw tuin mogelijk archeologische overblijfselen bevat voordat u begint te graven. Raadpleeg de plaatselijke autoriteiten om te bepalen of er specifieke regels zijn met betrekking tot archeologische vondsten. Dit komt minder vaak voor, maar het is altijd goed om dit dubbel te checken, voor het geval dat u tóch wel in een geschiedenisrijke buurt woont en mogelijk bestudeerbare stukken onder de grond heeft liggen.

Milieukwesties

Het milieu speelt ook een belangrijke rol bij graafwerkzaamheden in uw tuin. Als u van plan bent diep te graven, kan dit van invloed zijn op het ecosysteem in uw tuin. Zorg ervoor dat u rekening houdt met eventuele milieueffecten en dat u de juiste maatregelen neemt om de impact op de natuur te minimaliseren. Denk hierbij aan dieren die wellicht rondlopen in uw tuin en plotseling in een gegraven gat vallen waar ze niet meer uitkomen, daar uithongeren en komen te overlijden.

Deskundig advies en hulp

Als u twijfels heeft over hoe diep u in uw tuin kunt graven of als u te maken hebt met complexe graafwerkzaamheden, is het altijd verstandig om deskundig advies in te winnen. Een professionele aannemer of landschapsarchitect kan u begeleiden bij het plannen en uitvoeren van graafwerkzaamheden, en kan u helpen bij het verkrijgen van de nodige vergunningen. Ook als u aan de slag gaat met een minigraver is het verstandig om alle papieren in orde te hebben.

Consequenties van graven in uw tuin

Te diep graven en het raken en beschadigen van een leiding is niet alleen een financieel probleem, maar ook een huishoudelijk probleem. Stel dat een waterleiding wordt geraakt tijdens het graven, dan is het mogelijk dat de hele straat geen water uit de kraan krijgt. Dat zou niemand op zijn geweten willen hebben.

Graven met KLIC-melding

Zomaar graven in de tuin is niet in alle gevallen toegestaan. Zolang u dit met de hand doet en niet te diep, is er niet veel aan de hand, maar zodra er een graafmachine aan te pas komt is dit een ander verhaal. Iedereen die hiermee gaat graven is wettelijk verplicht een KLIC-melding te doen bij het kadaster. Iedereen die dit niet doet is dus in essentie in overtreding.

Inhoudsopgave

Anderen bekeken ook

Wij maken gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren, lees onze cookie verklaring voor meer informatie.