hoe werkt een graafmachine

Hoe werkt een graafmachine? 

Mensen blijven vaak even staan als ze een graafmachine op een bouwplaats zien werken. Het is fascinerend om te zien hoe zo’n machine te werk gaat. Hoe elk afzonderlijk onderdeel samenkomt tot een gigantische machine die tonnen grond, zand of ander materiaal in de bak krijgt. Misschien heb je jezelf weleens afgevraagd: hoe werkt zo’n graafmachine eigenlijk, en wat is dat hydraulische systeem? Dat leggen we uit in deze blog.

De techniek

De techniek is eigenlijk vrij eenvoudig. Het is vergelijkbaar met hoe een waterpistool of een fietspomp werkt. Met beide apparaten druk je door een zuiger, vloeistof of lucht door een cilinder naar voren. Het systeem met lucht, zoals bij de fietspomp, wordt pneumatisch genoemd. Als we werken met vloeistof, noemen we het een hydraulisch systeem. En dit hydraulische systeem wordt ook toegepast bij onze graafmachines op veel grotere schaal.

Hoe werkt hydrauliek

Met een hydraulisch systeem wordt vloeistof verplaatst door hydraulische leidingen. Aangedreven door een motor en een pomp van de graafmachine. De vloeistof die hiervoor gebruikt wordt heet hydrauliekolie. Het gebruik van vloeistof in plaats van lucht heeft voordelen omdat vloeistof niet samendrukbaar is. Olie is beter geschikt vanwege zijn stabiliteit bij verschillende temperaturen, heeft een veel kleinere kans om te koken en behoudt viscositeit veel beter. De hydraulische olie stroomt door de leidingen naar de hydraulische cilinders, zoals die zich bevinden aan de graafarm van een graafmachine. Een hydraulische cilinder is herkenbaar aan zijn lange, ronde behuizing met een zilverkleurige stang die beweegt. Deze cilinder kan enkelwerkend of dubbelwerkend zijn.

Enkelwerkende hydraulische cilinder

Een goed voorbeeld van een enkelwerkende hydraulische cilinder is een kipper. Deze staan ook bekend als een dumper of een zandkieper. Deze wagen heeft een laadbak waarmee stortgoed wordt getransporteerd die worden geleegd door de voorkant omhoog te vijzelen. Hiervoor is een hydraulisch systeem voldoende. De cilinder wordt aan één kant gevuld met olie, deze schuift uit en de kipper gaat omhoog. om de kipper te laten zakken, hoef je alleen maar een klep om te zetten en door het eigen gewicht en zwaartekracht komt deze weer naar beneden.

Dubbelwerkend hydraulische cilinder voor een graafmachine

Een graafmachine heeft een graafarm nodig die in twee richtingen kan bewegen. Om dit voor elkaar te krijgen heb je een dubbelwerkende hydraulische cilinder nodig. In deze cilinder bevindt zich een zuiger waaraan de zilverkleurige stang is bevestigd. Door aan beide zijden van de zuiger olie te pompen, kan de stang in- en uit worden geschoven. Een graafmachine wordt dus bediend door olie onder druk te pompen, meestal tot wel 350 bar.

Voor dit hydraulische systeem is een machinist vereist, een ventielenblok en een pomp. De input van de machinist gaat via een joystick, die de beweging van de machine regelt. Het ventielenblok is verantwoordelijk voor het verdelen van de oliestroom tussen de pomp en de cilinders.

Dit is hoe een graafmachine, zoals onze Takeuchi TB216 te werk gaat. Het principe erachter is dus eigenlijk heel erg simpel en niet ingewikkelder dan hoe een waterpistool te werk gaat. Nu blijf je gegarandeerd nog een keer staan bij de volgende bouwplaats om te zien hoe zo’n dubbelwerkende hydraulische cilinder in een graafmachine te werk gaat.

Wat kost een graafmachine per uur

Het uurtarief van een graafmachine met machinist varieert sterk en wordt beïnvloed door verschillende factoren, waaronder het type grondwerk, de locatie en de bereikbaarheid van de bouwplaats. De kosten zijn bijvoorbeeld hoger als de graafmachine door nauwe doorgangen moet of als er veel obstakels zijn. Bovendien spelen transportkosten een rol in het uurtarief. Het is daarom verstandig om een vrijblijvende offerte op maat aan te vragen, waarbij je de specifieke wensen en vereisten doorgeeft. Dit omvat informatie over de gewichtsklasse van de graafmachine, de huurperiode en de aard van het werk. Het uurtarief kan sterk verschillen, dus het is belangrijk om deze gegevens te delen voor een nauwkeurige prijsopgave.

Interesse in huren van een graafmachine?

Ben jij een ondernemer en heb je een graafmachine nodig voor een nieuw project? Het huren van een graafmachine kan je veel tijd besparen en verkleint ook de risico’s van verwondingen aangezien er veel minder tijd en personeel benodigd is om het project af te ronden. Bij Lansers Trio hebben we verstand van de gehele sector en denken we graag met je mee. Neem gerust contact met ons op en laten we alle mogelijkheden bespreken.

Inhoudsopgave

Anderen bekeken ook

Wij maken gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren, lees onze cookie verklaring voor meer informatie.